media

Sağlığımız için oldukça yararlı ve aynı zamanda birbirinden farklı hastalıklara da iyi gelen zeytinyağı, hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Peki zeytinyağı nasıl saklanmalıdır?

Satın alınan zeytinyağları genelde teneke ya da cam şişede bulunmaktadır. Her ikisinde de dikkat edilmesi gereken nokta kullanıldıktan sonra kapağının tam olarak kapatılmasıdır. Zeytinyağının doğal yapısında bulunan biofenoller uçucu özelliğe sahip olduğu için ağzı açık kaptan kolayca uçup gider. Şifa yönü ve tazeliği kaybolur.

“Zeytinyağı nasıl saklanmalıdır?” sorumuzun diğer bir cevabı ise sıcak ortamda tutulmaması gerektiğidir. Genelde yer tasarrufu sağlamak amacıyla, zeytinyağı tenekesi balkon gibi doğrudan güneş alan yerlere konulur. Bunun sonucunda zeytinyağı güneşe maruz kalması sebebiyle tazeliğini kaybeder. Balkon ya da evin herhangi bir odasında muhafaza edilecek zeytinyağı doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Zeytinyağını, fazla sıcaktan korumanın yanında fazla soğuktan da korumak gerekmektedir. Buzdolabında muhafaza edilmemesi gereken zeytinyağı, 5 – 6 derece sıcaklıkta katılaşır ve rengi dumanlı bir hal alır.

Zeytinyağı nasıl saklanmalıdır sorusunda başka nelere dikkat etmeliyiz? Rutubet, nem ya da kötü kokuların olmadığı ortamlar tercih edilmelidir. Çünkü zeytinyağı çevresinde bulunan konuları çabuk çeker. Kötü kokulu zeytinyağının kullanımı da sağlık için tercih edilmemelidir. Kuru, karanlık ve temiz olan ortamlarda saklanması, tüketime uygunluk açısından iyi olacaktır.

Zeytinyağı nasıl saklanmalıdır dendiğinde akla gelen bir diğer çözüm ise, küp ya da toprak testi içerisinde saklanmasıdır. Eski zamanlarda tercih edilen yöntem, güneşten korumak için oldukça etkiliydi. Şimdilerde ise daha az maliyetli olan cam ürünler ve tenekeler tercih edilmektedir.

Zeytinyağı nasıl saklanmalıdır maddeleri arasında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu ise alındığındaki tazeliğidir. Normal şartlarda zeytinyağı 2 yıla kadar raf ömrüne sahip olan bir üründür fakat üretim tarihinin bir yılı geçmediği ürünlerin tüketimi tavsiye edilmektedir. Alınan zeytinyağı taze değil ise hangi koşullarda muhafaza edildiğinin bir anlamı kalmayacaktır. Yukarıda bahsedilen koşullar tamamen iyi koşullarda üretimi gerçekleştirilmiş taze zeytinyağı için geçerlidir.

Erken Hasat Zeytinyağı Nasıl Saklanmalıdır?

Yağ, Eylül ile Ekim ayları içerisinde toplanan zeytinlerin sıkılması ile elde edilen yağ çeşididir. Aroması meyve tadı açısından yüksek ve asitliği düşük sızma zeytinyağıdır. Peki erken hasat zeytinyağı nasıl saklanmalıdır?

Normal zeytinyağı ile aynı koşullarda saklanması gereken erken hasat zeytinyağında da sıcaklık oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Güneş görmeyen fakat çok da soğuk olmayan alanlarda saklanması tadının bozulmasını engelleyecektir.

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nasıl Saklanmalıdır ?

Doğal ve hoş meyve kokularına sahip olan soğuk sıkım zeytinyağı yüksek sıcaklıklarda işlem görür. Sahip olduğu antioksidanlar sebebiyle tadıldığında boğazda ya da genizde yanma hissine sebep olur. Soğuk sıkım zeytinyağı, çok sıcak ya da çok soğuk olmayan ortamlarda ağzı kapalı biçimde saklanmalıdır. 

Teneke Zeytinyağı Nasıl Saklanmalıdır ve Ömrü Ne Kadardır?

Saklanma ömrü 2 yıldır. Teneke zeytinyağı nasıl saklanmalıdır dersek; serin bir ortamda olması oldukça önemlidir. Aynı zamanda güneş ışığına maruz bırakılmaması zeytinyağının ömrünü uzatacaktır.

Cam Şişede Zeytinyağı Nasıl Saklanmalıdır?

Cam şişeler, zeytinyağının tazeliğini koruması ve uzun süre tüketilmesi konusunda önemli bir yere sahiptir. Saklama açısından tenekeye göre daha fazla tercih edilmektedir. Cam şişedeki zeytinyağı nasıl saklanmalıdır dersek;

  • Nem olmayan,
  • Oda sıcaklığında,
  • Ağzı sıkı olacak şekilde 

 Maddelerini sıralayabiliriz.

Zeytinyağının tüketimi, iki yılı geçmeden yapılması sağlık açısından oldukça önemlidir. Her besin gibi zeytinyağı da zaman geçtikçe bozulmaktadır. Ekşi tada sahip zeytinyağı tüketilmemelidir. Aynı şekilde çamur, rutubet ya da küf kokuyorsa tüketiminden kaçınılmalıdır.

  • Jun 14, 2021
  • Yorum: 0
Yorum: 0

Yorum Yok

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanamaz. Gerekli alanlar işaretlendi*

Webticaretim E-ticaret İle Hazırlanmıştır